Poľsko sa nezúčastní na útoku v Sýrii, Irak vyhlásil stav pohotovosti

28.08.2013 Celý región

Varšava/Bagdad 28. augusta (TASR) - Poľský premiér Donald Tusk dnes oznámil, že Poľsko sa "neplánuje zúčastniť na žiadnom druhu intervencie v Sýrii". Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Pribúdajú náznaky, že Spojené štáty a ich spojenci sa pripravujú na skorú represívnu vojenskú akciu v Sýrii, kde chcú potrestať vládu prezidenta Bašára Asada za minulotýždňové použitie chemických zbraní proti civilistom na predmestí metropoly Damask. Pri útoku zahynuli stovky ľudí.

Tusk v tejto súvislosti uviedol, že jeho vláda nie je presvedčená, že úder "zločiny" zastaví. "Dnes nikto na svete, ani ja, nemá pripravené riešenie, ako prerušiť túto reťaz zločinov v Sýrii," dodal.

Na zostrujúcu sa situáciu zareagoval aj Irak. Svoje bezpečnostné sily uviedol do stavu najvyššej pohotovosti pred očakávaným medzinárodným zásahom v Sýrii. Informáciu dnes oznámil iracký premiér Núrí Málikí, ktorého citovala agentúra Reuters.

"Všetky politické a bezpečnostné sily v Bagdade, provinciách a po celom Iraku majú vyhlásený najvyšší stupeň pohotovosti," povedal Málikí v pravidelnom týždennom televíznom vyhlásení, ktoré sa tentoraz zameriavalo prevažne na Sýriu.

Inšpektori potrebujú na uzatvorenie vyšetrovania v Sýrii štyri dni

Inšpektori OSN, ktorí v Sýrii preverujú, či vládne sily použili v občianskej vojne chemické zbrane, potrebujú štyri dni na uzatvorenie svojho vyšetrovania a čas aj na analýzu zistení. Oznámil to dnes generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

"Pracujú veľmi tvrdo, za veľmi, veľmi nebezpečných okolností," uviedol Pan na tlačovej konferencii v holandskom Haagu, kde sa zúčastňuje na oslavách pri príležitosti 100. výročia Paláca mieru (Vredespaleis), ktorý je sídlom Medzinárodného súdneho dvora a Stáleho arbitrážneho súdu.

"Nechajme im štyri dni na dokončenie práce a potom ju budeme musieť vedecky analyzovať. Následne budeme musieť podať správu Bezpečnostnej rade OSN kvôli jej prípadným akciám," vyhlásil šéf svetovej organizácie.

Skupina inšpektorov OSN sa dnes popoludní vrátila do svojho hotela v centre Damasku po tom, ako vykonala prehliadku miest údajného útoku jedovatým plynom na viacerých predmestiach sýrskej metropoly z minulého týždňa, uviedol svedok agentúry Reuters.


Izrael uviedol do pohotovosti protiraketovú obranu, povoláva záložníkov

Izrael uviedol svoju protiraketovú obranu do stavu zvýšenej pohotovosti pred očakávaným útokom USA v susednej Sýrii. Na severe krajiny aktivovali ďalší obranný systém typu Železná kupola, informovali dnes izraelské médiá. Vláda medzitým schválila obmedzené povolanie záložníkov.

Pri pobrežnom meste Haifa je nasadená už jedna protiraketová batéria, armáda zvažuje umiestnenie ďalšej v blízkosti Tel Avivu. Vzdušné sily by okrem toho podľa správ mali umiestniť do príslušnej pozície na severe Izraela protiraketový systém Patriot, uviedla tlačová agentúra DPA.

Izraelský armádny rozhlas informoval, že krajina v rámci preventívnych opatrení mobilizuje všetky svoje protiraketové systémy. Nekonkretizoval však konkrétny počet nasadených batérií. Protiraketová obrana Izrael zahŕňa systémy krátkeho dosahu Železná kupola, stredného dosahu Patriot a dlhého dosahu Arrow II, uviedla agentúra Reuters.

Damask naznačil, že v prípade útoku západných veľmocí by mohol reagovať odvetnou paľbou na židovský štát. Izrael sa tiež pripravuje na možné raketové útoky libanonského hnutia Hizballáh, spojenca sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v utorok varoval, že Izrael sa nijako nepodieľa na sýrskej občianskej vojne, avšak na akékoľvek pokusy o útok na svoje územie dôrazne zareaguje.

Izraelskí predstavitelia považujú pravdepodobnosť sýrskeho útoku za veľmi nízku, prípravy napriek tomu prebiehajú v plnom prúde. Dnes úrady začali obyvateľom po celej krajine rozdávať plynové masky, na ktoré Izraelčania čakali v dlhých radoch v distribučných strediskách.

Netanjahuov bezpečnostný kabinet na dnešnom mimoriadnom zasadnutí nariadil mobilizáciu "v menšom rozsahu", zahŕňajúcu jednotky civilnej obrany a vojenských záložníkov z radov protivzdušnej obrany, uviedli vládne zdroje citované agentúrami DPA a AP.
 

Vyberte región